Ambassade en Consulaten van België in Noorwegen en IJsland

België in Noorwegen en IJsland

Gelieve nota te nemen dat de Ambassade gesloten zal zijn op 18, 21 en 22 mei.

 

UPDATE 24/04/2020 – Situatie Covid-19 (Corona) in Noorwegen & IJsland:

 

IJSLAND (Reisadvies)

2020-04-24 - Op 30.03 sloot de IJslandse regering een akkoord met Iceland Air, waardoor er minstens twee vluchten per week gegarandeerd blijven tussen IJsland en London Heathrow of Stockholm. Deze vluchten vormen de enige mogelijke connectie tussen IJsland en Europa.

Eenieder wie aankomt in IJsland wordt een quarantaine van 14 dagen opgelegd.

U kan de situatie voor IJsland opvolgen op Covid.is/english.

 

NOORWEGEN (Reisadvies)

Verduidelijking van de Noorse overheid aangaande de "gesloten" grenzen.

Toegang tot het land voor niet-inwoners wordt geweigerd. Inwoners die terugkeren naar Noorwegen wordt een zelf-quarantaine van twee weken opgelegd.
U kan in principe het land nog steeds verlaten zolang u geen specifieke quarantaine werd opgelegd.

Er zijn momenteel geen directe verbindingen tussen België en Noorwegen meer. U kan wel nog reizen van/naar Noorwegen via Amsterdam (Shiphol).

U kan de actuele lokale situatie steeds raadplegen op FHI.no/en.

 

SPITSBERGEN

Alle praktische maatregelen van toepassing op Spitsbergen kan u nagaan op de website van de gouverneur: sysselmannen.no.

 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl
 

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op oslo@diplobel.fed.be of telefonisch op +47 23 23 92 20. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op TravellersOnline blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

Gezien de recentelijke ontwikkelingen omtrent het coronavirus, op basis van de richtlijnen van de lokale autoriteiten, past de Ambassade haar openingsuren aan. De Ambassade is vanaf heden beschikbaar tussen 09.30 en 13.00, op afspraak voor noodzakelijke bezoeken.

Indien u informatie of bijstand behoeft, gelieve contact op te nemen per e-mail. Wij vragen u gezien de omstandigheden rekening te houden met een verminderde dienstverlening. Wij herinneren u eraan dat de wachttelefoon enkel en alleen gecontacteerd wordt in geval van effectieve noodgevallen (ongelukken, overlijdens, arrestatie,…). Reisdocumenten worden behandeld binnen het mogelijke tijdens de openingsuren.

 

 

 

Belangrijke updates:

Algemeen

U bent een Belg die onlangs naar Noorwegen is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Oslo? U reist als toerist door Noorwegen en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Noorwegen en IJsland gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

Nieuws

03 jun

Gisteren vond een virtuele donorconferentie plaats voor de humanitaire crisis in Jemen. De afgelopen vijf jaar heeft de oorlog het land verscheurd, waardoor de bevolking voornamelijk afhankelijk is van humanitaire hulp om te overleven. De huidige Covid-19-pandemie maakt het nog belangrijker dat de internationale gemeenschap de lopende VN-programma’s blijft financieren en met nieuwe middelen op de proppen komt om het gezondheidssysteem van Jemen te ondersteunen.

31 mei

Na de Amerikaanse aankondiging om hun "relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te beeindigen", bevestigen vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin en minister van Volksgezondheid Maggie De Block hun blijvende steun aan de WHO. In het midden van deze ongeziene Covid-19-pandemie pleit ons land ervoor de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen.

29 mei

Vandaag is het internationale dag van de VN-blauwhelmen. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin uit zijn waardering voor de meer dan 95.000 mannen en vrouwen die zich wereldwijd met veel toewijding inzetten in de dertien vredesoperatie onder de vlag van de Verenigde Naties.

25 mei

Verklaring van Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van twee Protocollen bij het VN-Kinderrechtenverdrag, 25 mei 2020.