Ambassade en Consulaten van België in Noorwegen en IJsland
Home Vaakgestelde vragen Naam van echtgenoot

Naam van echtgenoot

Als Belg moet u er voor zorgen dat de naam die u gebruikt voor het reserveren van bv. reisbiljetten overeenstemt met de naam op uw reisdocument. In België is de naam die op uw geboorteakte vermeld staat volgens de wet de enige erkende naam.

In Noorwegen gebruiken gehuwde vrouwen of weduwen traditiegetrouw de naam van hun echtgenoot, niet alleen in de privésfeer maar ook in het sociaal-professioneel leven zoals op het werk, bij de bank, bij het aanschaffen van reisbiljetten enz.

In België is de naam die op uw geboorteakte vermeld staat (dus de "meisjesnaam" voor gehuwde vrouwen of weduwen) volgens de wet de enige erkende naam. Een andere naam op uw officiële documenten is niet geldig. De Wetgever wilt op die manier elke discriminatie vermijden, zowel tussen mannen en vrouwen als tussen gehuwde of ongehuwde personen.

Als Belg moet u er dus voor zorgen dat de naam die u gebruikt overeenstemt met deze op uw identiteitskaart (of paspoort).

Hier zijn enkele tips:

  • wanneer u vliegtuig-, trein- of andere biljetten bestelt, zorg ervoor dat ze onder uw meisjesnaam (of meisjesnaam+naam van de echtgenoot) opgesteld zijn;
  • hetzelfde geldt voor het openen van een bank- of postrekening;
  • als u deze aanbevelingen niet heeft gevolgd, dan kan u uw trouwboekje ofwel een kopie van uw huwelijksakte meenemen;
  • op uw aanvraag vermelden wij graag de naam van uw echtgenoot op bladzijde 4 van uw paspoort (niet op uw identiteitskaart). Gehuwde mannen kunnen eveneens de naam van hun vrouw laten vermelden;
  • om belangrijke documenten van Belgische instellingen met zekerheid te ontvangen, denk er ook aan om uw geboortenaam op uw brievenbus of naast de belknop van uw gebouw te melden.

Een laatste punt, betreffende uw handtekening. Deze is maar een schriftbeeld: als u gewoonlijk met de naam van uw echtgenoot tekent, dan hoeft u niet te veranderen.